Nova ranglista HSL-a, kalendar,statistika...

29.lipanj2016

Nakon prvog ciklusa HSL sezone 2016/17 jasno je da će se za titulu pobjednika i najboljeg igrača Hrvatske voditi neizvjesna borba 5-8 najboljih igrača iako vodeći Tin Venos ima trenutno vrlo veliku bodovnu prednost i dominira natjecanjem. Pošto se u ovoj sezoni igraju  tri  ciklusa više nego prethodne sezone u kojima se ne "brane" bodovi,a prema angažmanu i pristupu treningu usuđujem se prognozirati da će Tin teško obraniti titulu. Prije svega Imran Ayaz Khan i Filip Bermanec koji od ove sezone igraju i treniraju u SC POT-u su apsolutno top kandidati za naslov, a naše "čudo od djeteta",15-godišnji Jan Jelenić je moj tajni favorit.IMG
Uz navedenu četvorku,ne zaboravljam Sašu Novaka i Roberta Bartola kao top kandidate,no njih dvojica su zbog velikih obveza de facto bez mogućnosti kvalitetnog treninga,a izuzetno snažan razvoj snooker sporta u HR (zasad nažalost samo u Zagrebu) učinio je to da je doista ogroman uspjeh biti plasiran u top 20 igrača i "nalet" mladih dobrih igrača je takav da će i sam prolazak grupne faze na Grand Prix-u već predstavljati sjajan uspjeh!
Challenge 01 turnir je najbolje pokazao snagu i kvalitetu  "novih"  snooker igrača i osjećam da nas starije
(osim mene koji jurišam ..znate već...) čekaju teške borbe za opstanak na Grand Prix turniru (Top20)
Broj igrača na ranglisti je ponovno "povijesni" glede kvantitete (91 igrača) i mi ćemo kao "klub -nositelj" snooker sporta u HR s  novim snooker vodstvom  na državnoj razini sve učiniti da već ove godine prebacimo broj od 100 igrača( natjecatelja) na ranglisti što se još prije samo par godina činilo nemogućom misijom.

Kompletnu ranglistu može pogledati i preuzeti u prilogu ovom tekstu


KALENDAR :


Izrada kalendara snooker natjecanja trajala je za ovu sezonu neobično dugo,jer je zbog niza organizacijskih i sustavnih kao i personalnih promjena  kako u snooker tako i u pool sportu trebalo određeno vrijeme prilagodbe. IOSS ,dakle voditelji snooker sporta u Hrvatskoj kojima trenutno predsjedavam, su sve učinili da kalendar bude tako izrađen da svi ljubitelji biljara mogu nastupati na natjecanjima oba sporta,iako voditelji pool sporta nisu ni najmanje "marili" ili se "zabrinjavali" na(za) tu temu pa nisu  npr. na našu zamolbu glede termina u 6.mjesecu
(prvi ciklus) ove godine   ni pismeno odgovorili a kamoli da bi se eventualno pokušali "usuglasiti na obostrano zadovoljstvo" na tu temu. Nakon toga su u istom stilu bez ijedne,barem kurtoazne obavijesti,objavili kalendar pool natjecanja za cijelu sezonu kao jasnu poruku što misle o svojem statusu a vi se dragi ljubitelji snooker sporta potrudite naći "rupe" u kalendaru i improvizirajte !?  cool..
No dobro, mi i dalje smatramo da vrhunskim (i ne samo vrhunskim) biljaristima (Robero Bartol, Filip Bermanec, Tin Venos, Aco Vučetić, i puno drugih)treba omogućiti da se bave i nastupaju u obije grane biljarskog sporta ako to žele  i pošto je u našem sportu jedna od najvažnijih odlika za uspjeh "strpljivost",neka još ovu sezonu ostane dosadašnji stil i način rada....u analizama prvog ciklusa kako poola i snooker u ovoj sezone,jasno je vidljivo da su odnosi u kvantiteti (i trenutno posebno u perspektivi) pool i snooker sportaša itekako i znatno promijenili i to više neće od nikog biti moguće ignorirati niti obezvrijediti.

Iz kalendara proizlazi da će se  slijedeći GRAND PRIX 02 turnir održati od 16.-18.09. a Challenge 02 turnir od 23.-25.09.2016 godine.
Kompletan kalendar možete pogledati na linku :

KALENDAR HBS NATJECANJA-SEZONA 2016/17 v.1

Pošto još nisu poznati datumi održavanja najvažnijih snooker događaja (Europsko prvenstvo,U21 prvenstvo Europe itd..) moguće su kasnije izmjene kalendara koje će sigurno biti na vrijeme  objavljene!

STATISTIKA:

U prvom ciklusu sezone nastupio je maksimalno moguć broj natjecatelja u ovom ciklusu (60) i HSL definitivno nastavlja tamo gdje je prošlu sezonu stao! Hvala svim članovima našeg kluba na nastupu- znam da je puno vas odgodilo svoje privatne obveze,svadbe, more,izlete, i sl. da nastupe za svoj klub.Bravo!
Udio natjecatelja našeg kluba je izuzetno,ekstremno visok i iz svih statistaka više je nego jasno da naš klub u snooker sportu kvantitetom kao i kvalitetom (posebno nakon pristupanja drugog i trećeg igrača s rangliste-Ayaz Khan,Bermanec- našem klubu) apsolutno dominira,a i ukupno da na području cijele države uključujući pool i snooker granu ,naš klub više nego uvjerljivo vodi prema broju natjecatelja nakon 1.ciklusa u kojem su u svakoj grani održani dva turnira (A i B kategorije)  jednog i drugog sporta.

Grafika-1.dio:Snooker
IMG

IMG

Prvi put u povijesti HR biljara broj pool i snooker natjecatelja je skoro izjednačen što je sigurno iznenađenje i nešto govori. Nema dvojbe, da se snooker natjecanje održava u još samo jednom gradu Hrvatske osim u Zagrebu ,već bi u ovom ciklusu omjer bio dijametralno suprotan.
Ovaj podatak navodimo isključivo (ne mislimo se, niti ćemo se baviti analizom pool grane) da ukažemo na nužnost što skorijeg razvoja snooker sporta i u drugim gradovima i mi smo tu spremni maksimalno pomoći i to ne samo riječima i savjetima.Kontaktirajte nas! IOSS će također uložiti maksimum da se upravo u ovom segmentu postignu pozitivni pomaci i to nam je imperativ! Upoznat sam i osobno sam duboko  uvjeren, da je npr, Split pravi rasadnik nevjerojatno dobrih i istinskih biljarista (Sudić.Dalmatin,Sušić..itd).) i  uopće ne dvojim da bi već u kratkom roku Splićani imali  5-8 igrača u Top 20. Ne zaboravljam ni Osijek (kao ni druge gradove) kao pravi biljarski centar koji zbog ekonomske situacije trenutno  nažalost ne može pružiti više..

Prikaz 1.ciklusa po "regijama"
IMG

Ovako izgleda prikaz broja natjecetalja svih klubova HBS-a i njihov udio
IMG


I za kraju situacija u Zagrebu kao najvećem biljarskom središtu ( prema broju igrača) u zemlji : Prvi put je broj snooker natjecatelja vidno premašio broj pool natjecatelja i ta činjenica ,sigurni smo,neće ostati nezapaženo.
IMG

Vidljivo je i kristalno jasno da naš klub u Zagrebu u snooker sportu trenutno ima skoro pa  monopol, a ukupno, u rubrici  pool i snooker zajedno, "daje" sam čak i "mrvicu" više natjecatelja nego svi drugi klubovi u Zagrebu zajedno.

Ostaviti ćemo sve ove prikaze još ovaj put na opservaciji i bez detaljnije analize..vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati,no da mi možemo u ovom trenutku biti ponosni na naš klub nije više nikome sporno.Do ove pozicije koju zauzimamo bilo je enormno teško i mukotrpno doći - jednako teško će ju biti i održati.


Izradio sam još nekoliko interesantnih analiza pa koga zanima neka email-om kontaktira naš klub  i vrlo rado ćemo mu ih dostaviti.

Pred nama je ljetna pauza koju će najbolji snooker igrači (reprezentativci) a i ostali, iskoristiti za ekstremno težak i zahtjevan trening koji će trajati skoro cijelo ljeto,jer želimo podići kvalitetu na višu europsku razinu.

Darko Hojan
voditelj POT-a