GRAND PRIX 01/2016 - ponovno Venos

16.svibanj2016
povećaj sliku Najbolji na GP-1 Jan i Tin

Najbolji na GP-1 Jan i Tin

Nova sezona je započela kako je završila stara : sjajan turnir,divna atmosfera u našem novouređenom klubu,kvaliteta prikazane igre bolja od očekivane,pobjednik isti...U posjetu prvom Grand Prix turniru sezone 2016 došli su i čelni ljudi Hrvatskog biljarskog saveza, predsjednik gosp.Zdravko Mamić i dopredsjednik.gosp.Ante Morić što je za sve prisutne bilo ugodno iznenađenje.Cijenjeni gosti bili su prema njihovim riječima  oduševljeni viđenim -ambijentom, organizacijom, pravom sportskom i kulturnom atmosferom i mi im najljepše zahvaljujemo na posjeti i pohvalama.... I u novoj sezoni  opet dobre vijesti za snooker sport u HR.Nadamo se da će se tako i nastaviti..
IMG

Više nije iznenađenje da je naš Tin Venos osvojio Grand Prix turnir,ali ovaj put je to bilo teže možda nego ikad  prije! 24 odlična,prilično izjednačena igrača prikazali su odličan snooker i vjerujte,turniri HSL-a kao i naša klupska liga su za gledanje možda (mi u POT-u tvrdimo da je to sigurno) i zanimljiviji od Eurosport prijenosa mečeva profesionalaca.
Što napisati kad jedan 15.-godišnjak uđe u finale ovako jakog turnira? Da li imamo novi super talent? Čudo od djeteta? Budućeg prvaka? Više nego vjerojatno odgovor glasi : DA! Jan Jelenić igra za svoju dob nevjerojatno zrelo, promišljeno i taktički toliko briljantno da, iako ga već dugo pratim i radim s njim (da ne bude zabune-najviše zasluga za njegov uspjeh pripada njegovom tati Davoru ) opet me iznenadio.Osim vrhunske safe igre i match play-a  blistao je i break -ovima. Tri najviša ,58,51 i 49 (ovaj zadnji na vrlo zahtjevnom "Riley profesional match stolu") pripadaju upravo njemu i za najviši break turnira (bilo je jako puno break-ova iznad 30) primio je i prigodnu nagradu.
Najbolji i najuzbudljiviji meč turnira na nevjerojatnoj,profesionalnoj  razini i koji je nas je sve ostavio bez daha odigrali su Tin Venos i Immi Ayaz Khan koji me ponovno fascinirao svojim nevjerojatnim umijećem pottanja i koji je odigrao izvanredan turnir a samo je zadnja crna u decideru s Tinom spriječila njegov trijumf na ovom turniru.Immi je top igrač enormnog potencijala i ne sumnjam da bi uz redovni i sustavni trening došao na vrlo visoku razinu i europskog snookera.
Da nije ništa nemoguće pokazao je naš Roša,veliki poznavatelj  i znalac biljarskog sporta kakvog sam rijetko sreo i prvi put je ostvario ono što je već i prije zaslužio : osvajanje krasnog pehara na turniru ove razine. U 1/4 finalu , u dramatičnom meču savladao je top zvijezdu,fenomenalnog ,vrlo mladog (cca 35 godina mlađeg!) igrača Roberta Bartola što nitko nije vjerovao da je moguće i Roši pripada veliki respekt svih nas iz kluba ,ne samo zbog ovog uspjeha nego i zbog ogromnog doprinosa našem klubu i snooker sportu. Bravo i hvala Roša!
Roberto je imao velikih problema sa štapom,ali je ponovno pokazao da je poseban igrač i osobno ga smatram "draguljem" HR biljara.Kad bi se posvetio malo više snooker sportu, dobili bi još jednog velikog šampiona u budućnosti.No,trenutno je potpuno fokusiran na pool sport gdje je prava klasa i vidjet ćemo kako će se razvijati i što će nam budućnost donijeti.
IMG
Kratki osvrt na duge natjecatelje :
Filip Bermanec : U zadnjih godinu dana toliko je napredovao (posebno u tehnici) da sam ostao zapanjen.Strahovit potencijal, mladi igrač koji pripada krugu  najvećih favorita za vrh.
Darko Gašparović
: napokon odličan nastup i na turniru igrača koji na treningu niže +40 break-ove kao na tekućoj traci.
Darko Hojan : tradicionalno najavljujem osvajanje lige! Ovaj put me Jan pobijedio jer je "mladi srećković",no više do kraja sezone neću ispasti prije finala.Ne vjerujete? Pa ni ja baš potpuno,ali moja generacija se nikad ne predaje i Roša,Gašo,Bero,Nino,Tonči i ja truditi ćemo se svojski da mladim zvijezdama otežamo "život"

Veći problemi sa zdravljem(teške viroze) onemogućili su igrače koji su uvijek u stanju ući u samu završnicu turnira,Gorana Puškaša,Željka Grbića i Alena Rašana da pruže više, no i ovako njihov nastup,posebno Grbića, može se ocijeniti samo pozitivno.Hvala im da su  obzirom na zdrastveni  bilten kao pravi sportaši iz fairness-a prema turniru i protivnicima uopće i nastupili!
Ponovno su vrlo pozitivno iznenadili dobrom igrom Saša Šturbek koji je ostvario i nemoguće pobijedivši u mečevima grupe ni manje ni više i jednog Venosa, te Ivan Švehla koji je pobijedio Olega Polanca koji zadnjih mjesec dana igra u nevjerojatnoj formi i bio je sigurno jedan od tajnih favorita turnira.Bravo!
Standardno dobri bili su Domagoj Sajko i Filip Blažičko no u "tijesnim" mečevima osmine finala ovaj put nisu imali dovoljno sreće ili koncentracije.Isto vrijedi i za našeg mladog Matiju Posarića koji je u kratko vrijeme postao standardni član elitnog turnira HSL-a.
Svakako moramo istaknuti i vrlo dobre nastupe Davora Urbančića, Nine Reskušića,Bere Cerinskog,Renata Hermana i posebno vrlo mladog  Filipa Vidmara koji postaje polako ali sigurno vrhunski snooker igrač.
IMG

Nikad brojnija publika u sva tri dana turnira ,naglašeno ugodna i prijateljska atmosfera,savršeno ponašanje
(posebno Tina Venosa) i ophođenje svih igrača,vrlo dobri mečevi,odlični suci (Darko Vranjanin,Marko Rkman,Dario Miočić,Krešimir Čudina i Darko Hojan) sjajna organizacija i novi ambijent u našem klubu učinili su  da svi s nestrpljenjem očekujemo i prvi Challenge 01 turnir koji će sigurno biti rekordan po broju sudionika i neizvjestan kao i GP-01.

Voditelj turnira i njegovi pomoćnici odradili su u tri dana turnira i dva dana pripreme veliki i zahtjevan posao bez ikakvih problema ,jer su igrači pokazali da se naš sport s pravom naziva i "gentleman sport".

CHALLENGE 01 će se održati od 10.06 -12.06,  a GRAND PRIX 02 prije ljetne pauze ,od 01.-03.07.2016. u našem klubu.

Da da, znam,znam... opet sam sve nahvalio :-) ...ali doista sam uvjeren da ne pretjerujem s komplimentima i da su igrači,turnir i publika zaslužili samo pohvale.


Svima veliko hvala, posebno našim gostima,te naravno svim igračima koji su nastupili i onima koji su skoro cijeli tjedan proveli od jutra do kasno u noć u pripremi i provedbi ovoj krasnog snooker događaja.

Darko Hojan